Ă…pning av festivalutstillingen
29. juli 2013
Mer enn 120 personer møtte på åpningen av utstillingen søndag. Det var så mange at ”Storskula” ved Nore og Uvdal bygdetun ble for liten. Dermed måtte publikum inn i to omganger. Med Birgit Kollandsrud Friis sin vakre fløytemusikk ble det en flott start på ukas festivalutstilling.
– Middelalderuka har hvert år presentert en festivalkunstner, vi har hatt ulike kunstuttrykk og i år så kom turen til foto. Da var det et veldig naturlig valg å tenke Johan Brun. Det er ikke så mange som blir profet i egen bygd, men det skjer av og til ( er jeg det kom det, kjapt fra Johan) og du kan jo bare kikke på oppmøte her i dag så har du svaret. Bygda er utrolig stolt av deg, og det er ikke rart, fordi du har greid å markedsføre Uvdal og Hardangervidda på en utrolig flott måte, sa Lill Samuelsen blant annet i sin åpningstale til Johan Brun.
 
Johan Brun ble født 19. oktober 1922  på gården Lunda i Uvdal. I 1948 ble Brun ansatt som pressefotograf i Dagbladet. Han jobbet som assistent for billedhugger Ørnulf Bast da telefonen fra avisa kom. Spørsmålet var om han kunne ta noen bilder til et intervju for det var ingen fotograf tilgjengelig. Slik begynte et langt liv som pressefotograf i Dagbladet.
 
Birgit Kollandsrud Friis
 
 
 
Johan Bruns berømte blits-bilde av Hjalmar Andersen like før han går over ende under skøyte-EM på Bislett i 1951
 
 
 
 
Bilder fra Arnardos besøk i Uvdal
 
Mange fikk også sikret seg bilder av Johan Brun
 
Utstillingen er åpen hver dag til og med lørdag 3. august fra kl.12.00 til 17.00. 
 
Foto: Gudveig Førle