Hjertekr√łniken
21. juli 2014
 
 
 
 
Konsert ”Hjertekrøniken”- Øyonn Groven Myhren m/ensemble i Rollag stavkirke lørdag 26. juli
 

Middelalderuka i Numedal gleder seg til å presentere et av årets musikalske høydepunkt!

 

Hjertekrøniken er en musikalsk krønike med tekster fra 1300-tallets Norge, og nyskrevet stilriktig musikk.

 

Krøniken starter mot slutten av av 1290-tallet og vil i 2014-verjsonen føres fram til 1314, da Kong Håkon 5. Magnusson gjorde Oslo til hovedstad i Norge. Det er nøyaktig 700 år siden!

 

Verket er tilegnet kong Håkon V, dronning Eufemia, hertug Erik og prinsesse Ingebjørg.

 

Kraviklyra, som Groven Myhren har spilt på i snart 20 år, er gjennomgående på konserten. Hun vil også spille på en rekonstruksjon av Numedalsharpa! En urpremière vi har store forventninger til! Instrumentet er laget av instrumentmaker Sverre Jensen fra Oslo. Denne harpen er inspirert av harpen til Gunnar i Ormegården som er utskåret i Vestportalen i Uvdal stavkirke. Et lydbilde som helt sikkert får publikum hensatt til en middelaldersk fortid!

 
 
 
 
 

Bakgrunnen for verket var Oslo kommune som for noen år tilbake oppfordret Øyonn Groven Myhren til å lage et nyskrevet verk for Ladegårdens middelalderkjeller.

Hun valgte da å bygge verket over Erikskrøniken, nedskrevet om lag 1320, som er en rimsaga som omhandler norske forhold. Hun har senere utvidet verket ved å trekke inn andre kilder, som Middelalderens diplomer, gamle middelalderballader og gammelt sagnmateriale.

 

Med seg har musikeren og sangeren Øyonn Groven Myhren tre spesialister på middelaldermusikk, vi snakker om nordisk forbrødring på høyt musikalsk nivå: Danske Poul Hoxbroe, som reiser verden rundt med sine fløyter og sin enhåndstromme, og dessuten trakterer bukkehorn og seljefløyte som en nordmann..

 

 

Norske Anne Hytta, fidle, fra Sauland i Telemark har hardangerfele som hovedinstrument. Grunnla ensemblet Slagr i 2003 og er medlem i ensemblet Tokso siden 2008. Hun har gitt ut en rekke kritikerroste album, senest i 2014; soloalbumet Draumsyn 2014 Carpe Diem Records og Tokso: Cor Amant (2014) Hush Music,  samt Padik: Music from Baluchistan (2013) Etnisk musikklubb. Les mer om Anne Hytta på: http://www.annehytta.com/read-more.html

 

Tomas Nilsson, hakkebrett og perkusjonsinstrumenter. Nilsson er en slagverker født i Sverige og bosatt i Norge fra 1988. Nilsson er uteksaminert fra Østlandets Musikkonservatorium i 1993 og er særlig kjent for sitt virke i slagverksensemblet SISU slagverksensemble, der han er daglig og kunstnerisk leder.

Hjertekrøniken framføres som et gjøglers musikalsk fortellerteater med et klart dramatisk forløp. Publikum kan se fram til en konsert som både er festlig, frodig og fengende!

 

Her er forhåndspresentasjon av 2013-versjonen av Hjertekrøniken på Oslo kommunes nettside: http://www.kulturetaten.oslo.kommune.no/oslo_ladegard/article265787-18019.html

 

Les mer om musiker og sanger Øyonn Groven Myhren her: http://www.nrk.no/kanal/nrk_p2/1.6218290