HJERTEKR├śNIKEN - Rollag stavkirke
27. juli 2014
 
 
Lørdag kveld gikk startskuddet for konsertene i årets Middelalderuke.  Rollag stavkirke var rammen rundt den musikalske Hjertekrøniken fra 1300 tallets Norge fremført av Øyonn Groven Myren m/ ensemble.
 
Tekst, Foto, Video:  Kreativ Kultur AS
 
 
 
 
Rollag stavkirke som ble bygget i 1150 ga den rette stemningen til denne krøniken som skriver seg fra perioden 1290 - 1314.
 
 
 
Et forventningsfullt publikum hadde benket seg i kirken.
 
 
 
Øyonn Groven Myren uttrykte stor glede over å være tilbake i Numedal og Rollag. 
Hun kunne også glede publikum med både å vise fram og traktere den nyervervede Numedalsharpen. Den er en kopi etter harpa til Gunnar i Ormegården som er utskåret i vestportalen i Uvdal stavkirke, og denne konserten ble faktisk urpremieren på dette unike instrumentet.  Etter konserten fikk vi ta instrumentet nærmere i øyensyn, et enestående håndtverk bygget etter historiske prinsipper.
 
 
 
 
Hjertekrøniken ble fremført som en gjøglermusikalsk fortellerteater, der det gikk slag i slag mellom spennende og tildels dramatiske tekster i hendelsesforløpet fram til Kong Håkon 5. Magnusson i 1314 gjorde Oslo til hovedstad i Norge.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Ensemblet består av de kjente middelaldermusikerne Anne Hytta på fidle, Poul Hoxbroe på blåse- og perkusjonsinstrumenter
 
 
 
og Tomas Nilsson på hakkebrett og perkusjonsinstrumenter. 
 
 
 
 
 
Krøniken drives fram gjennom fortelling og stadig skifte av instrumenter til balladene, her trakterer Øyonn Kraviklyra som har sin opprinnelse fra Søre Kravik i Nore.
 
En liten filmsekvens fra Hjertekrøniken gir et lite innblikk i hva vi fikk ta del i under konserten
 
 
 
Værgudene satte også sitt preg på konserten som en ekstra stemningsskaper der tordenet drønnet  mens vi satt inne og lyttet til fantastisk musikk i tidsriktige omgivelser.
 
 
 
 
Det var et opprømt publikum som hadde fått ta del i denne opplevelsen på årets første Middelalderukekonsert.