Er Uvdal stavkirke et typehus i Numedal og Den blÄ hetten fra Uvdal stavkirke
1. august 2014
 
 
Uvdal Stavkirke innbød torsdag kveld til to spennende foredrag av Ola Storsletten fra NIKU og Anne Sagberg.
 
 
Tekst, Foto, Video:  Kreativ Kultur AS
 
 
Folk strømmet til for å høre de spennende foredragene ispedd med middelalderballader av Åshild Wetterhus
 
 
 
 Kraviklyra er sentral i Åshild Wetterhus sitt akkompagnement til den flotte sangen, denne kvelden innledet hun med å fortelle at man kan også bruke kraviklyra til å akkompagnere annet enn stev og folketoner, som i denne flotte sangen en blå blå salme av Erik Bye
 
  
 
Ola Storsletten forteller engasjerende om byggestilen og byggeteknikken ved stavkirkene både i landet generelt og i Numedal spesielt, han beskriver de bestående kirkene i Flesberg, Rollag, Nore og Uvdal, men også Svene og Veggli som fikk sine kirker revet til fordel for nyere og større bygg.  Noe av det spesielle ved stavkirken i Nore og i Uvdal er søylene som er plassert i midtgangen.  Disse søylene (som bildet over viser) ga et bedre fundament og understøttet dermed større og tyngre klokker i disse kirkene. 
 
 
 
 
 
Takkonstruksjonen i Uvdal er også spesiell ved at takbordene har blitt festet direkte til sperrebjelkene.  Man kan ikke se det direkte her da taket ved en senere renovering fikk ny og senket himling.  Man ser også at klokkesnorene henger ned fra taket.
 
 
Den blå hetta fra Uvdal stavkirke
Foredrag av Anne Sagberg.
 
 
 
Anne Sagberg forteller en gripende historie fra midten av 1300 tallet om en ung pike som skulle gifte seg med sønnen på nabogarden, det var enda ikke lyst for dem, men de møttes i kirken til messe - der hadde hun på seg den blå hetten av ull farget med vaid, hun foldet den tett rundt seg der hun hostet, frøs og slett ikke følte seg i form..... -Denne unge piken kan være en del av det funnet man gjorde da kirken ble restaurert på 70-tallet. 
Stoffet ble farget med Vaid som er en 2-årig plante.  Hun har selv sådd plantene og gjennomgått prosessen fra plante til fargemiddel, og forteller levende om prosessen og hvordan fargen på stoffet endres i det hun henger stoffene opp i lyset.
 
 
 

 
 
 
Åshild Avslutter denne spennende kvelden sammen med Guillermo Rizzotto, og forteller om det musikalske samarbeidet mellom Argentina og den norske folkemusikktradisjonen som i dette musikkstykket. 
 
 
 
Her viser Anne Sagberg hetten utenfor kirken, hun viser fargespillet som kommer fram ved at hun har farget hvert stykke for seg.  På bildet nedenunder ser vi også sømmene og pyntestingene som var så spesiellel på denne tiden. 
 
 
 
 
 
Det har vært en kveld med spennede foredrag som sammen med flotte musikalske innslag fra middelalder og nyere tid satte oss i stemning.
 Mer utfyllende reportasje fra foredragene finner du på Numedalsnett
 
 
Fredag kveld kl. 19:00 kan du høre mer til disse flotte musikkutøverne sammen med Even Tråen og Sivert Holmen,   Gå ikke glipp av det!