Middelalderverskstedets kurs under Middelalderuken
4. august 2014
 
 Foto: Gunnar Schüssler
 
 
 En fornøyd leder av Middelalderverkstedet sier; "det ble jern i år"!
 
Tekst og foto:  Kreativ Kultur AS
 
Jernseminaret
For fjerde året på rad ble Middelalderverkstedet arrangert under Middelalderuka i Numedal. Jernseminaret er den opprinnelige spiren til Middelalderverkstedet, det er også av den grunn naturlig at dette seminaret tar en betydelig plass i arrangementet.  Nytt av året er at alle utendørs verkstedene ble arrangert i Middelalderskogen der en Viking/Middelaldergård er under oppføring.
 
 
 
 
 Første kursdagen ble det bygget en ny ovn i tillegg til de to ovenene som ble bygget før kursstart. Ovnene ble bygget av moreneleire og hestemøkk i forholdet 2:1. Ovnene var forskjellige i utforming og størrelse og ville dermed kunne gi et sammenligningsgrunnlag ved blestringen.  Hestemøkka gjør materialet mykt og smidig og gjør at ovnen er blestringsklar etter en natts tørking.
 
 
 
 
 
 
 
Ved testing av "luppen" viste det seg å være en betydelig andel jern.
 
 
 
Dette er den første solide jernklumpen blestringsgruppen har klart å produsere.  Den antas å være verdig en plass i en glassmonter når servicebygget som er under oppføring står ferdig.
 
 
 
I tillegg til Jernblestring ble det holdt smikurs for smiing av kniver, sakser og navare.
 
 
 
 
 
Siste dagen skulle gruppen forsøke seg på damasksmiing, dvs. smiing av knivblad med mønster.
 
Laftekurset
 
 
 
På laftekurset skulle gruppen lære de grunnleggende lafteteknikkene gjennom videre oppføring av et påbegynt uthus/skjul.
 
 
 
Det er svært viktig viktig å være nøye under lafting med tilpasning av lafteskår innvendig da dette er svært synlig.
 
 
 
Laftegruppen fullførte bygget og klargjorde det for taksperrer.
 

Taktekkeseminaret
 
 
 
Taktekking er også en viktig del av byggekunnskapen under oppføring av viking-/middelalderhus.  Her legges takspon direkte på sperrebjelkene, slik som Ola Storsletten fra NIKU forteller om i sitt foredrag i Uvdal Stavkirke
 
 
 
 
 
Tågbindekurset
 
 
 
Tågbinding er et gammelt håndtverk som er viktig å ta vare på.  8 kursdeltagere bant denne uken små kurver og nåler for første gang.  Første kursdagen brukte de til å grave sine egne bjørkerøtter for så å rense dem og legge dem i bløtt for videre bearbeiding.
 
 
 
 
 
Tågbinding er et tidkrevende, men utrolig flott arbeid!  Under ser vi en av kursdeltagerne som er i ferd med å binde en liten skål.
 
 
 
 
Draktsømkurset
 
 
 
Mange historieingteresserte drømmer om å leve ut sine interesser blant annet gjennom å lage sine egne vikinge- og middelalderdrakter.  Dette er arbeid som det er viktig å gjøre med kyndig veiledning, for her er det mange snubletråder.  Det er mange funn og restaureringer som pirrer folks ønske om å lalge en autentisk drakt ette et valgt funn og epoke.
Selv om symaskiner ikke fantes i middelalderen velger mange å sy de lange sømmene med maskin for å spare tid, mens andre igjen velger å sy alle sømmer for hånd.
 

 
 
 
 
Fredag begynte det å nærme seg kursslutt, og mange kunne prøve sine flotte kreasjoner. Noen klarte også å få deler eller hele antrekket klart for bruk på markedet på Rollag bygdetun lørdag.  Se mer på bidene fra markedet.
 
 
 
 
 
Langbuekurset
 
 
 
Mange er tiltrukket av tanken på å lage sin egen langbue, her har 5 stykker laget sine langbuer, piler og noen har også smidd sine egene pilspisser.  Nå er det klar for prøveskyting.
 
 
 

 
 
Det er populært med disse kursene,  mange har allerede tenkt ut hva de ønsker å melde seg på neste sommer. 
 
En fyldigere reportasje fra hvert enkelt kurs legges ut under Middelalderverkstedets hjemmeside, se www.middelalderverkstedet.no