PrintMiddelalderuka 2015 - åpningsarrangement
Programmet ser du ved å følge lenken under

                    

 
Offisiell åpning av festivalen og festivalutstilling.
Kl 1700

Vernissage: Utstilling av smykker ved festivalkunstner Eli Bjørge, i Toenstugu.

 

KL 1800                     KULTURELL ÅPNINGSKVELD, ”Hører kristendommen hjemme i middelalderen?”

 

Runi Wold Kristiansen, harpe, og Sissel Gjerland Ekra, sang, skaper rammen rundt denne kulturkvelden med «Folketoner i et kirkemusikalsk perspektiv». Her vil publikum få høre flere av våre vakreste og mest kjente folketoner og salmer i egne arrangementer for harpe og sang.

 

 

Religionshistoriker Øystein Morten og sokneprest Audun Opland møtes til en uortodoks samtale om tvil og tro, liv og død, lange linjer og dagsaktuelle problemstillinger, med utgangspunkt i spørsmålet: «Hører kristendommen hjemme i middelalderen?»

 

Jomfrufødsel, himmel, helvete og kristne konger. Den religiøse tradisjonen etter Olav den hellige har preget Norge i tusen år. Men er ikke alt dette utdatert og middelaldersk? Kan Norge møte fremtiden sammen med Olav den hellige, eller bør han nå legges på den historiske skraphaugen?

 

Inngang kr. 200,-. Barn under 16 år gratis.   Salg av enkel mat og drikke før og etter arrangementet.

Kun kontantsalg/inngang.

 

 

Sissel Gjerland Ekra og Runi Wold-Kristiansen, utdyper kveldens musikkprogram slik:

 

”Vi ønsker å sette folketonene i et kirkemusikalsk perspektiv, og presenterer norske folketoner som har levd og lever i og utenfor kirken. Publikum vil få høre flere av våre vakreste og mest kjente folketoner/salmer i egne arrangementer for sang og harpe. Før reformasjonen var det latinske språket som satte sitt preg på kirken og musikken. Folketonene med sine sterke melodier og tekster fant etterhvert sin vei også inn i kirkerommet og har blitt en stor og viktig del av den norske salmeskatten.”

 

 

Sissel og Runi har spilt sammen i mange år og har også tidligere deltatt med konserter under Middelalderuka. Vi er ikke «folkemusikere", begge har klassisk musikkutdannelse, men liker å bevege oss i et landskap av folketoner, både norske og irsk/engelske. Vi er bosatt i Kongsberg og er aktive musikere, både sammen og hver for oss. I tillegg arrangerer vi konserter og er vertskap for Laboratoriet, en akustisk scene i Kongsberg. Sissel ga ut egen CD i høst, ”Butterfly spirit” og Runi er i sluttfasen med innspilling av sin CD. Begge er tilknyttet Kongsberg kulturskole.

 

Mer informasjon:

Runi Wold Kristiansen: https://www.facebook.com/harpinalandscape

Video: https://www.facebook.com/harpinalandscape/videos/vb.257477577756379/781883798524508/?type=2&theater

 

Sissel Gjerland Ekra: http://www.sisselgjerlandekra.com/ Her finner du også flere lydklipp fra hennes plateutgivelse Butterfly spirit.

 

 

Øystein Morten fra Rollag er religionshistoriker fra Universitetet i Oslo og forfatter. Han har tidligere vært distriktskonservator i Vest-Telemark. Har gitt ut flere bøker som har fått veldig gode kritikker fra pressen.

Utgivelser: Stavkyrkja i Eidsborg. Ein biografi, Spartacus 2008; Magnus den gode, Saga bok 2011; Jakten på Olav den hellige, Spartacus, 2012, Jakten på Sigurd Jorsalfare, Spartacus, 2014.

 

 Les mer om Øystein Morten på hjemmesiden til Spartacus forlag:

http://www.spartacus.no/index.php?ID=Forfatter&ID2=342

 

 

Audun Opland er teolog, utdannet på menighetsfakultet og har vært sokneprest i Rollag siden august 2011.

 
 
 
  Foto: Irene Lislien
Tips en venn