PrintMIDDELALDERUKA 2015 ER ERKLÆRT ÅPNET
 
Tekst og foto:  Kreativ Kultur AS
 
 
 Så var tiden endelig moden, Middelalderuka 2015 er erklært for åpnet, se filmklipp her. En høytidsstemt middelalderkommité kunne melde at årets tema er brytningstid, og kommiteen gir oss et godt innblikk i begrunnelsen for valg av tema. Ordfører Dag Lislien minner oss på noen av våre stoltheter, nemlig at Numedal er det dalføret i Norge som har flest bevarede Middelalderbygninger, noe som igjen gir oss et reelt grunnlag for å titulere oss som "Middelalderdalen".   Rollag kommune er vertskommune i 2015, følgelig kommer årets festivalkunstner fra Rollag.  Sølvsmed Eli Bjørge født i Rollag etablerte seg som gullsmed i Rollag i 1984. Hun forteller om kunsten og hva som inspirerer henne (se filmen her)  Vi ser mange flotte smykker, søljer og brudekrone som er noen av hennes produkter. 
 
 
  
 
En strålende festivalkunstner, Eli Bjørge.
 
 
 
 
 
Mor, Gerd Bjørge, har all god grunn til å være stolt over datterens verk, og var med og gledet seg over festivalkunstneren.  Lille Eira vet foreløpig ikke så mye om farmor Elis kunst, men om noen år kommer hun stolt til å bære farmors staselige pryd både til hverdag og fest!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salen er fylt til randen denne lørdagskvelden i juli, vi venter alle på underholdningen.  Linda kan presentere for oss Runi Wold Kristiansen ( harpe) og Sissel Gjerland Ekra (sang) som skal ta oss med inn i en verden med "Folketoner i et kirkemusikalsk perspektiv".  Folketonene er plukket ut etter tema for kulturkvelden, nemlig den gode samtalen, "Hører kristendommen hjemme i middelalderen?"
 
 
 
 
 
 
 
 Her gir Runi og Sissel oss "Tidi fell meg lång" til vakre harpetonertoner ikledd en skjønn stemme.
 
 
 
    
 
    
 
 
 
 
 
 
 
Det ble en spennende samtale,  der Religionshistorikeren Øystein Morten "duellerer" med sogneprest Audun Opland over temaet "Hører Kristendommen hjemme i middelalderen"  Samtalen har kun én spilleregel, Audun har lov til å avbryte Øystein, men ikke omvendt!
 
 
 
Gjennom samtalen snakkes det om Jesusifisering av Olav den Hellige, ved at historien til Snorre ligner alt for mye på historien til Jesus, med død og overlevelse over døden, både  håret og neglene har vokst mens Olav den Hellige lå i graven, i likhet med Jesus.  Man fastslår i samtalens løp at det er all grunn til å tvile på sannhetsgehanten i Snorres fortellinger, ja faktisk, "det har ikke skjedd!" sier Øystein. 
Så hang det i luften, da Øystein Morten utbasunerte sine påstander som ender opp i et spørsmål, "Nå har vi tatt for oss Snorre, forkastet han, det er ikke sant! Da blir vi også nødt til å ta for oss Bibelen, som det fastslås er den aller viktigste boken i Middelalderen, er det sant det som står i Bibelen?" Ja, Sokneprest Audun Opland, du har all grunn til å notere dine punkter som motsvar til den kritisk vurderende religionshistorikeren Øystein Morten!  Speningen vibrerer i luften rundt debattantene, det ligger an til duell!  Men, først litt musikk, her må tankene skjerpes.  Du kan se videoen fra første halvdel av samtalen her
 
 
 
 
 
Et spennende arrangement får vi her over "Lær meg å kjenne dine veie" et tema ispedd variasjoner av Stings "Fragile"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Her kan du se videoklipp fra siste del av samtalen mellom Audun Opland og Øystein Morten, Hører Kristendommen hjemme i Middelalderen del II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Den "Blå salmen" av Erik Bye avsluttet kulturkvelden i det flotte velferdsbygget på Rollag bygdetun.
 
 
 
 
 
Disse fingrene, tilhørende Runi Wold Kristiansen, tryllet fram de vakreste og vevreste toner fra den flotte harpen, og sammen med med Sissel Gjerland Ekras flotte stemme bant de kulturkvelden sammen og trollbant publikum.
 
 
 
 "Beriket" var det et ord som gikk igjen, i det tilhørerne var på vei ut fra kulturkvelden. Den ene etter den andre følte seg beriket, og dét var all grunn til virkelig å føle seg beriket, både historisk, åndelig og musikalsk.  Denne flotte kvelden ga grunnlag for å glede seg til de mange spennende arrangementene som følger i dagene som kommer i Middelalderuka 2015.
 
 
 
 
 Les mer fra åpningsarrangementet i Laagendalsposten om Festivalkunstneren
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tips en venn