PrintET FORRYKENDE SHOW AV NUMEDAL SPEL OG DANSARLAG PÅ TUNET PÅ KJEMHUS TORSDAG KVELD
 
Tekst, foto og video:  Kreativ Kultur AS
 
 
Middelalderuka annonserte et forrykende show "på tunet" på Kjemhus denne skumringstime-torsdagskvelden i Middelalderuka.  En dristig påstand, men ordene ble ikke gjort til skamme!  Numedal Spel og Dansarlag med sine flotte utøvere innen både spel og dans, de leverte så det gnistret og publikum, ja de var i ekstase!
 
 
 
 
 
 
Folk kom tidlig til Kjemhus denne kvelden, de ville sikre seg de beste plassene! Etter hvert ble ganske så fullsatt i det flotte tunet.
 
 
Folk hygget seg i påvente av forestillingen, det var Noringssnipp og gløgg å varme seg på, om man ikke som denne karen kunne glede seg sammen med en av "gardsjentene" i påvente av spelet.
 
 
    
 
Så er tiden inne, vi hører kubjeller og kulokk, men hvor kommer lyden fra?  Så kommer de fram en etter en, og Liv Bergset kan ønske oss allel velkommen til spelet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Det var aktører over alt, man kunne ikke vite hvor de dukket opp neste gang.  Plutselig kom det en danser midt blandt publikum, så plutselig ble felespillet avløst av en vandrende toraderspiller som kom inn i tunet og danserne svinger seg i en reilender.
 
 
 
 
 
"Dei kranglevorne brørne" som ikke kan bli enige om hvem som er den sterkeste, tøffeste, barskeste, ja de finner på de utroligste kast.
 
 
 
Dansekveldene var ikke alltid like enkle for alle, der jentene gikk langs låveveggen og kikket bort på en kar, mens karen helst ville kikke andre veier..... men det ordner seg når danseløven får seg en puff, da blir det om ikke anna "springar med to følje"
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Her er "dei to brørne" tilbake i nye kåte kast.
 
 
 
 
 
 Inn imellom flott dans og leik var det også stev. Her synger jentene om kjærlighetens kår.....
 
 
 
 
 
 
 -og her blir bånsullar til tonene av Kraviklyra
 
 
 
 
 
 
 
Plutselig kom danserne frem fra alle steder, strømmende opp hellingen mot publikum mens toraderens valsetoner lød mot oss
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrolig stemningsfullt ble det etterhvert som mørket kom sigende og månen tittet fram av tåkedisen
 
 
 
 
 
 
 
Så var di her igjen, disse danseglade brødrene som aldri så ut til å gå tomme for energi, i nye dansetrinn og kast etterfulgt av en gammel religiøs sang og dikt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En stor takk fra Middelalderuka i Numedal til Numedal Spel og Dansarlags utøvere for dette fantastiske spelet.  Laget fikk utfordringen om å lage et dansespel, en utfordring de har tatt på strak arm.  Denne oppsetningen har laget arbeidet med over lang tid, de har brukt av sin fritid for å komme fram til noe som representerte dem.  Tunet i seg selv er et funn, og laget har virkelig visst å utnytte dets potensiale.  Ikke en krok på tunet var ubenyttet i spelet.  Det var fullt av overraskelser, vi hørte lydene, men så ingen. Så plutselig var de der som som en ånd som dukket opp av intet, så spill levende, lyden og musikken var fantastisk.   Jeg vil gi Numedal Spel og Dansarlag terningkast 6 for vel utført spel, for koreografi og innhold.  Kongsberg Lyd og Lys gjorde en flott jobb og ga spelet en ny dimensjon.
 
Takk for en fantastisk kveld i folkemusikkens ånd til Numedal Spel og Dansarlag, det ble en fantastisk folkemusikalsk reise i Numedal!!!
 
Tips en venn