PrintDet skjedde på Middelalderverkstedet 2015
 
 Tekst og foto:  Kreativ Kultur AS
 
Det startet med drømmen om å fremstille jern av myrmalm! I år er det 5. året Middelalderverkstedet arrangeres, og også i år har man klart å fremstille jern!
 
 
Men, Middelalderverkstedet består jo av så mye mer, i år ble det arrangert Jernblestringsseminar, kurs i smiing, lafting, tegerbinding, draktsøm, vikingskosøm og nytt av året vikingkiste.   Alle kursene var fulltegnet så nær som vikingkistekurset, men i løpet av kursdagene fikk flere øynene opp for de flotte kistene, så nå er det allerede 4 på venteliste!
 
 
 
 
Jernblestringskurset
 
Jernblestringsgruppen består av en rekke personer som lever ut drømmen om å utvinne jern av myrmalm.  Det er flere teorier og flere muligheter som kan føre fram til målet,  derfor har de bygget forskjellige ovner for testingen.
 
 
 
 
 
 
John Gunnar Sætherbakken har lang erfaring i jernblestring og damasksmiing.  Han har  holdt kurs og demonstrert dette rundt omkring i skandinavia. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
John Gunnar bygde første dagen en meget feminin blestringsovn, og fikk fyrt den opp.  NRK meldte sin ankomst til Middelalderverkstedet onsdagen, de besøkte blant annet ovnen til John Gunnar, og det er da han uttaler om ovnen; "denne ovnen skal forhåpentligvis være varm på de riktige stedene, og hun forventes å føde oss en  jernklump av en viss størrelse".
 
 
 
 
 
 
 
 
-og riktig nok, ut på den sene ettermiddag var hun klar, og jern ble det!
 
 
 
 
 
 
 
 
Tore Haug-Warberg arbeider med en litt annen teori, han bygger en ovn som kles inn med laftet tømmer.  Ovnen forberedes for brenning, men skal først tas i bruk senere på høsten.
 
 
 
Et riktig staselig byggverk ble det!
 
 
 
 
 
 
Teoriene er som sagt mange, noen beregner formler og vurderer metoder slik som her  hvor det forsøkes malm blandet med kull  som skal smelte i en jerngryte over sterk varme.
 
Det blir mange gode diskusjoner av slike teorier.
 
 
 
 
 
 
 
 
Millerfamilien har deltatt på blestringscamp i Ungarn denne sommeren. Der har de lært alternative metoder for bygging av ovn og fremstilling av jernet. Vi har store forventninger til denne blestringen.
 
 
 
 
 
 
Her er Millerovnen i full gang.
 
 
 
 
Under kurset ble det også referert fra Ungarn.
 
 
 
 
Andre gjøremål på blestringscamp er å bygge blåsebelg, disse blide karene har akkurat fullført skinntrekkingen på belgen, og den ser flott ut!
 
 
 
 
 
Draktsøm
 
 
 
 
Sømgruppen holdt til i markedsteltet sammen med skokurset.  Dette fungerte svært bra.  Det var laget gulv, satt opp arbeidslamper og strømuttak til maskiner, og skulle det bli for kaldt var det også hengt opp varmelamper.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kursets yngste deltager ble allerede andre dagen ferdig med sin hettekep. Kepen har en elegant fasong, og vi ser her en ung pike med gode anlegg for håndverk.
 
 
 
Kursleder Petra Aldenhov har lang og god erfaring med søm av viking- og middelalderdrakter,  hun tegner individuelle mønstre etter mål alt etter hvilket plagg det er ønskelig å sy.
 
 
 
 
 
På bildene over og under ser vi deler av antrekk tilhørende middelalder. Hatten over tilhører et festantrekk, og kysen under var et meget populært hodeplagg i Middelalderen. Det var "in" etter dagens språkbruk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det er viktig at alle syr sine egne drakter, og kursets mannlige deltager syr her sin tunika i grønn lin.
 
 
 
Deltagerne tyr til symaskiner på de lange sømmene og sparer håndarbeidet til pyntesømmene.  Dette er viktig for at de skal kunne ha draktene klare til markedsdagen lørdag.  Når det er tid for prøving, legger Petra sin hånd på verket og gjør de sluttførende målene med presisjon.
 
 
 
 
Kistekurset
 
Kiste er viktig utstyr for en viking.  Kistene ble pakket med klær og utstyr, og i leiren, i båt eller rundt bålet er de flotte som sitteunderlag. Det smarte kan nok være å utstyre seg med flere små kister til forskjellig utstyr, og flotte er de å ha med seg også.
 
Kistekurset ble ledet av Sascha Baus, og her ser vi dem godt i gang.
Kistekurset var nytt av året, det var kun en deltager, men Middelalderversktedet valgte  å kjøre kurset.  I løpet av kurset var det mange som meldte sin interesse, og ved kursets slutt var det en venteliste på 4 personer til neste kurs.
 
 
 
 
 
 
 
Her kiles veggene i kisten inn i hverandre, og det krever stor presisjon for å gi dem god holdbarhet og slitestyrke. 
 
  
 
 
 
 
 Her har Ellen laget ferdig selve kisten, og den kan hun stolt vise frem!  Nå gjenstår det bare å få satt på lokk.
 
 
 
 
 
 
 
 
Laftekurset
 
 
 
 
Laftekursets oppgave dette året er å bygge en laftegrind som skal kle brønnen på vikingegården.  Her er laftegruppen godt i gang med arbeidet.
 
 
 
 
 
Lafting er ikke bare for mannfolk, tidligere år har vi hatt med en dame på kurset, men i år er det doblet, 2 kvinnelige deltagere, og de ser ut til å trives!  Fullt av stå på vilje her!
 
 
 
 
 
 
Gruppen fikk laftet ferdig grinda rundt brønnen, her bæres den på plass. Noen av deltagerne og besøkende tillater seg å se beundrende på dette lille flotte verket.
 
 
 
 
 
 
 
Oppgaven for laftekurset 2014 var å lafte ferdig denne løa.  Bygget ble ferdig, men i år fikk laftegruppa lagt på tak, og den ble riktig så staselig!  Det blir spennende å se når den er kantet ferdig og det er satt inn dørlemmer!
 
 
 
 
 
Tegerbindekurset
 
 
 
 
 
Kurset i tegerbinding ble ledet av Åsmund Berthelsen. 
Dag 1 ble brukt til å grave teger i myrlendt område.  Vel tilbake renses røttene og så kan arbeidet begynne.
 
 
 
 
 
Her ser man en samling røtter som er buntet sammen og klare til bruk.
 
 
 
Å binde med teger er et møysommelig og nøyaktig arbeide. På kurset starter derfor de fleste med små gjenstander som nåler eller skåler.  Vi kan her se resultatet av 2 dagers arbeide.
 
 
 
 
 
Den yngste kursdeltageren er også godt i gang med sitt flotte arbeide.
 
 
 
 
Åsmund Berthelsen følger nøye med og gir kyndig veiledning når elevene står litt fast.
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Denne unge damen som egentlig var på sømkurs, men som ble så tidlig ferdig, ble med på et par dager med tegerbinding. Hun får det til her også, flott arbeide!
 
 
 
Skokurset
 
 
 
 
Er du viking, ja da må du sy dine egne vikingsko! Det er et must!
 
 
 
 
 
 
Det er flere varianter av vikingsko, men på dette kurset har man valgt å sy en litt høy sko, tilpasset foten og med to rader med snøring av skinnreimer.
 
 
 
 
 
 
 
 
Her viser kursleder May Helen Flatstrand fram sin siste produksjon.  Dette er enkle sko etter et funn fra Uvdal Stavkirke. 
 
 
 
 
 
 
 
Fornøyde kursdeltagere viser stolt fram sine produkter, og det ser ut til å bli flotte sko!
 
 
 
 
 
 
På fredagen kom også solen fram, da brukte noen anledningen til å sitte ute i finværet og fullføre jobben.
 
 
 
SMIKURSET.
 
 
 
 
 
 I uthuset finner vi smigruppen.  De var blitt så mange i år at det halvferdige taket måtte dekkes med plast for å få alle i ly for regnet.
 
 
 
 Over finner vi et nysmidd sverd hvilende på en ambolt.
 
 
 
 
Sverre var 13 år første gang han var på kurs på Middelalderverkstedet, målet hans var å lage et sverd.  Dette er fullført nå, men han sier; "Jeg kommer tilbake neste år, selv om målet er fullført kan jeg ikke bryte en god  tradisjon!"
 
 
 
 
 
Årets yngste deltager, Fredrik 8 år, er her godt i gang med å smi seg et grillspyd under kyndig veiledning av pappa som trår til med stødig hånd når det er behov.
 
 
 
 
 
 
 
 
Det slipes så gnistene fyker, her finpusser Sverre på sverdet sitt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Herman var 14 år da han første gang var sammen med Sverre på smikurset.  Også han har fullført målet, her fører han det rødglødende sverdet ut av essa for presis avslutning av eggen.
 
 
 
 
 
I dag er det navarsmiing ledet av Gisle Grimeland.  Videreføringen av denne kunnskapen er svært viktig da dette er blandt de håndverkskunnskapene som er rødlistet!.
 
 
 
 
 
Han kontrollerer nøye deltagernes produksjon!
 
 
 
 
 
 
 
Livet i Middelalderleiren
 
 
 
 
Det ble folksomt i Middelalderskogen i Middelalderuka.  Mange besøkende, og mange teltende deltagere. På området var det eget mattelt med servering av lunsj, det var rigget til kjøleskap, komfyr og vann i matteltet.   I kjelleren på servicebygget var det toalett og varmt og kaldt vann.  Til neste år regner man med at servicebygget nærmer seg ferdig, og at man da i tillegg kan tilby handicap-toalett, dusjfasiliteter og tørkeskap.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Her er serverings- og matpersonalet i full gang, og det ser ut til at salget har gått bra. Det ble blant annet solgt suppe, rømmegrøt, spekemat og varm gjærbakst.
 
 
 
 
 
Det er trivelig i leiren, her tar Ellen og Vegard en liten pause i arbeidet.
 
 
 
 
Tunet var ryddet og her arbeides det med oppsetting av telt, montering av bord og annet utstyr.  Noen er også så godt utstyrt at de har eget sovetelt adskilt fra dagligteltet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Med bålpanne og oljelampe blir det både god stemning og god mat.  Camperne kom sammen her om kveldene og hadde det riktig så trivelig.
 
 
 
 
 
 
 
Disse karene deltok ikke på kursene, men valgte å bruke uken til å arbeide videre med restaureringen av det verneverdige tømmerbygget foreningen har fått.
 
 
 
 
 
 
Middelalderverkstedet ble avsluttet med grillkveld hos høvdingefamilien, alle hadde med seg det de ville grille og drikke, det ble både folksomt og trivelig.
 
 
 
 
 
 
 
Det var både barn og voksne og det ble aktiviteter med blant annet pil- og bueskyting.  Finalen ble et par turer på floden med Rhinghorni, til alles store glede!
 
 
 
 
 
Disse vikingene prøvde seg på et angrep på Rhinghorni, men det måtte de bare gi opp!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det ble en flott uke på kursene og i leiren, neste år håper vi på like mange kursdeltagere, at tunet blir utvidet og at kanskje enda flere blir boende i leiren!
 
 
Takk til alle deltagere og besøkende for en flott uke!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tips en venn