PrintNumedal Middelaldersenters markedsdag på Rollag bygdetun under Middelalderuka 2015
 
Tekst, Foto og Video:  Kreativ Kultur AS
 
 
Markedsdagen på Rollag bygdetun avsluttet Middelalderuka 2015 med knallvær, flott program og ca. 400 besøkende.
 
 
 
 
Numedal Middelaldersenters ensemble Musicantus underholdt i flere omganger i løpet av dagen.  Musicantus ble etablert i 2012, i årene som har fulgt har  både repertoaret og gruppen vokst.  Stadig flere musikkinteresserte søker om å bli tatt opp i gruppen.  Gruppen benytter  mange middelalderinstrumenter, som lur, munnharpe, kraviklyre, lutt og trommer.
 
 
 
 
Det var mye som foregikk på markedet, i filmen under kan du se litt fra aktivitetene.
 
 
 
 
 
 
I år har Middelaldersenteret kjøpt inn saksertelt og leid markedstelt slik at alle salgsbodene kunne ha mulighet til å være ute.  Dette var en stor forbedring fra sist år, da mye av salget måtte være inne i låven pga. været.
 
 
 
 
 
 
Håndverkerne solgte sine egenproduserte varer og varer i kommisjon.  Det var et rikt utvalg på torget.
 
 
 
 
 
 
 
Smed var også å finne på markedet. John Gunnar Sætherbakken både smidde og solgte sine egne varer. Selv var fotografen så heldig å få kjøpt en helt fersk smidd gaffel til sin vikinggryte, det må vel sies å være dagens lykkelige fangst!
 
 
 
 
 
 
 
Kl 1400 samlet folk seg til "Soga om Traaenskatten"  selve spelet kan du se i filmen som følger under.
 
 
 
 
 
 
 
Høvdingen og fortelleren Kjell Mogen sier "Her kjem ei soge, om folket på garden Traaen som stelte i stand til gjestebud fordi dei venta besøk av ein friar, ein kar faren hadde vorte samd med om å gifte bort den yngste dottera til." Kanskje var det slik  det gikk til at Traaenskatten ble gravd ned i jordekanten på Traaen? Spennende ble det i alle fall!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Takk til Musicantus for musikken som gjorde spillet så levende, til blankvåpengruppen Vikverir som gjorde spillet så spennende og til medlemmer av Numedal Middelaldersenter for god innsats.  Takk for godt spill av alle som var med!
 
 
 
 
 
 
 
I år hadde Matopplevelser i Numedal ansvaret for matsalget, i tillegg til Bygdetunets venner som hadde boder med is, drikke og vafler.  Det var godt salg og publikum koste seg ute med viking og middelalderpreget mat i det fine været.
 
 
 
 
Det var en fantastisk dag, godt og varmt ble det også, så isen smakte godt!
 
 
 
 
 
I 7-steins ovnen var det brødbakst av surdeigsbrød og etterpå kunne ungene  lage pinnebrød.
 
 
 
 
 
 
Mirjam og Sascha Baus arrangerte pil- og bueskyting, og hadde man behov for veiledning, ja så fikk man det av en kyndig Mirjam!
 
 
 
 
 
 
Det var mange vikingkledde deltagere i år også, både små og store, det setter en ekstra spiss på dagen, man blir satt tilbake i vikingenes tidsepoke, utrolig spennende!
 
 
 
 
 
 
 
 
Kl. 15 Underholdt Musicantus og høvdingen ropte inn alle barn til "Jakten på Traaenskatten"
 
 
 
 
Det var forskjellige poster, og barna måtte vise at de  kunne noe om Traaenskatten, og dersom de ikke kunne det, ja da lærte de det gjennom løypa!
 
 
 
 
 
 
 
 
Musicantus er fornøyd med nok en vel gjennomført Markedsdag med Numedal Middelaldersenter på bygdetunet i Rollag.
 
 
 
 
Sist gang Mette-Elise opptrådte sammen med Musicantus hadde hun lånte fjær, denne gangen har hun deltatt på sømkurset i Middelalderuka, og kunne stolt vise fram sin nye flotte kjole og serk på markedsdagen. Gratulerer!
 
 
 
De møttes rundt i markedet mot slutten av dagen, og alle kunne glede seg over en vellykket dag både når det gjaldt været, besøkende og salget i bodene.  
 
 
 
 
 
 
 
Pilegrimene ankom markedet i det det var i ferd med å stenge, men de ble likevel et hyggelig innslag.  Temaet for middelalderuken 2015 var, som vi husker, brytningstid mellom hedensk og kristen tid, så sett i det perspektivet passet det jo godt at presten med sine pilegrimer kom etter at slaget hadde stått.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tips en venn