STILLESONGAR - Anne Hytta og Guillermo Rizzotto

 

 
 
P R E S S E M E L D I N G

 

Anne Hytta og Guillermo Rizzotto:
Stillesongar – et slags elvemøte

 

Årets internasjonale konsert under Middelalderuka i Numedal

Torsdag 28.juli i Flesberg stavkirke. Urframføring.

 

 

 

I Stillesongar møtes en fra sør og ei fra nord i felles glede over det stille, kontemplative uttrykket som kan oppstå når to musikere setter seg ned og samtaler gjennom instrumentene.

 

Stillesongar er et møte mellom hardingfelespiller Anne Hytta og gitaristen Guillermo Rizzotto, to musikere fra hver sin del av verden – Telemark og Norge i nord, Rosario og Argentina i sør. De møtes i felles glede over det stille, kontemplative uttrykket som kan oppstå når to musikere setter seg ned og samtaler gjennom instrumentene. Konserten inneholder stort sett helt nyskreven musikk til nettopp dette møtet, og sammen deler musikerne og publikum denne kvelden opplevelsen av hardingfelas såre klang og gitarens hjertesyngende stemme i en felles samtale for første gang.

 

Elvemøte

Når Rizzotto snakker om bakgrunn og oppvekst, kommer han stadig tilbake til elva Paraná som renner gjennom byen han kommer fra. Musikken hans har den jevne, rolige, flytende puls til en elv, og minner Hytta om utsikten ned mot elva Hjartdøla fra barndommen. Hjartdøla blir rett nok en ørliten bekk i sammenligning med den mektige Paraná-elva, men felles er ankerfestet mot en jevn, rolig puls gjennom synsranden. Hva som setter preg på en musiker, kan være så mye. Sikkert er det i alle fall at Stillesongar handler om denne jevnt flytende elvepulsen.

 

Lugging og famling

Men møtet er likevel ikke uten motstand. Det er langt mellom Rosario i Argentina og Telemark i Norge, og det er et stykke mellom musikktradisjonene også. Hytta og Rizzotto har spilt seg fram mot flere fellespunkter der musikken flyter fritt, men de graver også litt inn mot noen friksjonspunkter, der de begge opplever å gå utenom egen komfortsone som musikere. Det lugger godt i buearmen til Hytta når hun skal spille noen typiske rytmiske figurer i Rizzottos komposisjoner, og Rizzottos fingre famler uvant langs gitarbåndene når Hytta ber han spille akkordene på helt uvante måter. Slik blir det når to musikere skriver musikk til hverandre, farget av egen stemme og bakgrunn.

 

Knitrende opptak

Guillermo Rizzotto er ikke et ukjent navn i Numedal. Han kom til dalen første gang med middelalderensemblet La Chimera, og det er begynnelsen på en ganske eventyrlig reise der Rizzotto har grunnlagt ensemblet Vindu med musikerne Åshild Wetterhus og Even Tråen fra Numedal og Sivert Holmen fra Valdres. Rizzotto har blitt kjent med norsk musikk fra musikere som Arve Henriksen og Jan Bang, og med sin eklektiske musikkforståelse var han ikke nølende til å teste et samarbeid med folkemusikere fra Numedal. Omfavnelsen av musikken var total; en cd-boks med godt og vel 10 timer av de mest knirkete, knitrende gamle NRK-opptak med gamle kilder ble spilt om og om igjen for å komme inn i musikken. Venner på besøk hos Rizzotto trygla og bad om å få høre på noe annet, og Rizzotto svarte med å sette på en CD fra et annet dalføre – hør – det låter jo helt annerledes! Den Barcelona-bosatte argentineren var hekta. I denne prosessen hørte han også på en rekke andre utøvere, blant annet Hyttas utgivelse Draumsyn med ny musikk for hardingfele, som gav lyst til å starte et samarbeid. Etter et kafémøte tenkte både Rizzotto og Hytta at et slikt musikalsk samarbeid ville være verdt å teste ut, og med Kristin Hammershaug i Flesberg kommune og Middelalderuka i Numedal på laget var det heldigvis ikke vanskelig å sette ideen ut i praksis.

 

Dette er historien til Stillesongar.

 

Verket er støttet av Norsk Kulturråd.