PrintSpurv i øyet - en stemningsfull konsertforestilling i Nore stavkirke olsokkvelden
 
 Tekst, Foto, Video:  Maj-Lis Bogstrand Mogen @Kreativ Kultur AS
 
 
Ensemble Freithoff og Marit Grefberg holdt en utrolig stemningsfull konsertforestilling i Nore stavkirke.  Spurv i øyet er en samling av skjebner fra middelalderen, av Erik Bye,  fremført av Marit Grefberg akkompagnert av Ensemble Freithoff som synger/spiller musikk av Wolkenstein fra Piæ Cantiones, engelsk og fransk estampie og fra Vadstena kloster, alt fra 1300 - 1500-tallet.
 
 
 
 
 
 
Den ærverdige Nore stavkirke gir rom for ettertanke i det den denne olsokkvelden rommer teaterforestillingen "Spurv i øyet" av Erik Bye.  I denne kirken har bygdas mennesker vandret inn og ut i århundrer, hvilke skjebner skjuler denne kirken... Som bakgrunn for stykket har Marit Grefberg skrevet en ingress, sitat:
 
 

"Spurv i øyet" av Erik Bye.

 
 

 I den lille byen Hythe i England ligger en kirke som kalles St. Leonards. I krypten der, i et åpent rom, er det samlet over 2000 hodeskaller og benrester etter mennesker, menn,kvinner og barn. De har ligget der i flere tusen år.

 

Siden rommet er åpent, uten vegger, har fuglene funnet veien inn hit og lagt rede i hodeskallenes hulrom der øynene lå.

 

 

 

Mange mennesker har undret seg over dette. Hvem var disse menneskene, hvorfor er deres rester samlet her?

 

Teoriene har vært flere: Det har vært et stort slag hvor mange ble drept, en pest der mange omkom, eller de kan ha blitt begravet utenfor kirkemuren. Da kirken skulle utvides og grunnen beredes for et nytt bygg, ble restene funnet og bragt inn i kirkens krypt.

 

 

 

Til denne kirken kom også Erik Bye og undret seg. Hans tankerdreide seg omkring de ulykkelige som var blitt gravlagt i uinnvidd grunn, altså utenfor kirkemurene. Som den dikter han var, laget han en beskrivelse til hver av seks forskjelligeskjebner. Han kalte tekstene Spurv i øyet.

 

De ulykkelige er en trubadur, en skjøge, et udøpt barn, en krypskytter, en skuespiller og en bøddel.


 

 

Marit Grefberg​ 

 
sitat slutt.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gruppen gir en flott fremføring av de religiøse sangene og melodiene, og underbygger godt de skjebnesvangre historiene som Marit Grefberg tolker med stor innlevelse!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 En stor takk fra Middelalderuka til ensemble Freithoff og Marit Grefberg for en flott og stemningsfull fremføring av et vanskelig tema fra vår fjerne fortid.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tips en venn