PrintMiddelalderverkstedet 2016
 
 Tekst, Foto, Video:  Maj-Lis Bogstrand Mogen @Kreativ Kultur AS
 
 
 25. - 29 juli ble årets Middelaldlerverksted arrangert.  Det var 7 forskjellige interessante kurs, det var topp stemning og en regnbyge i ny og ne så ikke ut til å legge noen demper på de 58 deltagerne med familier som bodde i leiren og på Idrettsskolen.
 
Nedenunder har vi samlet et knippe bilder fra hvert kurs og litt fra livet i leiren.

 
 
 
 
Mandag morgen kl. 10:00 hadde spente kursdeltagere benket seg på Idrettsskolen for informasjon før alle gikk til sine kurs.   Det var 58 deltagere i en svært godt blandet alderssammensetning på alle kursene.
 
 
Blestringskurset:
 
 
 
 
På blestringskurset var det blestringer, man fikk jern, og alle blestringene var svært stemningsskapende! I løpet av kurset ble det arrangert flere akademier, der de forskjellige kurslederne holdt forelesninger.  I slutten av kurset ble det arrangert ekskursjon til et fjellområde der det ble undersøkt for myrmalmforekomster.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Laftekurset
 
 
 
 
 
På laftekurset ble det laftet et redskapsskjul, man lærte de forskjellige elementene som ligger i laftingen, skanting, medrag, dumling og beitski.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Langbuekurset
 
Langbuekurset ble ledet av Sascha Baus.  Her fikk deltagerne lage sine egne langbuer, Når buene var ferdige testet man dem inne i området.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tegerbindingskurset
 
 
Tegerbindingskurset ble ledet av Åsmund Berthelsen. Dag 1 reiste gruppen til fjells og sanket bjørkerøtter, for deretter å vaske dem, fjerne hinnene og klargjøre dem for bindingen.  Deltagerne startet opp med å lage små skåler eller brosjer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tekstilkurset
 
 
Tekstilkurset besto av 3 deler, Plantefarging med May Berthelsen, nålebinding Signe Magnus og sprangfletting Bodil Knudsen Dago. Sprangfletting er den eldste kjente tekstilteknikken, og brukes til hårnett, knevarmere, gardiner mm.
Kurset startet med plantefarging.  Her gjorde man forskjellige forsøk med varierte planter som ga utrolig flotte farger!  tirsdag og ut uken gikk kursene parallelt, der man varierte mellom kursene.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alle ble ganske hektet på arbeidet sitt, og tok gjerne med seg rammene på rommet for å arbeide om kvelden. 
 
 
 
 
Smikurset
 
 
 
 
 
 
Smikurset besto av flere deler.  Dag 1 lærte deltagerne grunnleggende smiferdigheter og smidde sin første kniv, kursleder her var Jan Løkseth. Tirsdag og onsdag var det kurs i navarsmiing, ledet av Gisle Grimeland og Vegard Olsen.  Dag 4 og 5 fortsatte smiingen med Jon Gunnar Sætherbakke, attestert av Jan Løkseth og Vegard Olsen som kursledere, disse dagene sto damasksmiing (smiing av knivblad bestående av 160 lag) eller smiing av øks på programmet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skinnkurset
 
 
På skinnkurset, ledet av Sofie Turunen Kleppe, lagde vi vannflasker.  Flaskene ble sydd, fuktet, fylt med akvariesand, pautet (preget mønster i læret) og etter tørking farget og satt inn med bivoks.  En veldig spennende prosess, og flaskene ble testet og viste seg å være tette.  I fortsettelsen var det akademi med informasjon om skinnberedning.  De som hadde tid til overs startet på nye produkter som vesker, slirer m.m.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det lille akademi
 
 
 
 
 
 
 
 
Livet i leiren
 
 
I løpet av Middelalderverkstedet var det i overkant av 600 besøkende fordelt på de 5 kursdagene, og det var liv og røre over alt.  
 
 
 
 
 
 
 
 
I det halvferdige servicebygget hadde man rigget en midlertidig restaurant med salg av lunsj hver dag.
 
 
 
 
Mange av kursdeltagerne valgte å lage seg egen lunsj og hygget seg rundt leirbålet.  7-steins ovnen var også kjekk å ha, og den var utmerket til steking av brød og pizza.
 
 
 
 
 
 
 
 
Barna i leiren hygget seg med naturgitte leker som spikking, tegning og til avveksling en liten vikingekamp.  Det var aldri spørsmål om spill eller iPad, her var det naturen som rådet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Litt vedlikehold og reparasjon av, eller nyutvikling av utstyr kommer godt med.
 
 
 
 
 
 
 
Etter kurstid ble det også gjort små forsøk på bronsestøping på blestretangen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Er ulykken ute, er det godt å ha en lege eller to i leiren, her har Sondre vært uheldig å fått kniven stukket gjennom buksen og så dypt inn at det måtte sys. 
 
 
 
 
 
 
 
Det er fest i leiren, vi arbeider med plankefisk og gropsteik med bakte poteter.  Prosessen tar noe tid, men resultatet er fantastisk!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mange av kursdeltagerne og lederne valgte å bo i middelalderskogen.  Det var ryddet teltplasser innover mellom trærne, og det ble svært trivelig!  Hele 34 personer bodde i skogen fra søndag til søndag.  Det ble svært så stemningsfullt både på dagtid og kveldstid når lampene ved teltene og bålpannene ble tent.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Takk til alle deltagere og ledere for en fantastisk uke.  Vi håper å se dere alle igjen neste år!
 
 
 
 
 
,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tips en venn