Olsok i Flesberg stavkirke
30. juli 2009
53 besøkende fikk oppleve en vakker og stemningsfull olsokfeiring i Flesberg stavkirke onsdag kveld. Det var invitert til gudstjeneste i middelaldertradisjon og liturgien gjenspeilte dette, blant annet ved hymner som ”Folkefrelsar til oss kom”, Herrens bønn  på latin og stavkirkeprekenen fra 1100-tallet.

Tekst og foto: Kristin Hammershaug

 
 

Foto: Gudveig Førle

Menigheten deltok også svært aktivt i både vekselslesning og sang og bidro til en fin opplevelse. Tidlig musikk ensemblet Wox Antiqua, med Anna Helgadottìr, fiddle, Vegard Lund, lutt og ikke minst Marilena Zlatanou, vokal, sørget for tidsriktige musikalske innslag  fra middelalderen som bandt det hele vakkert og stemningsfullt sammen.

Med blant annet preludium, ”Stella Splendens”, Mariahymnen ”Maria Matrem” og postludium, understreket de liturgien og løftet publikum inn i middelalderens verden av Mariahymner, der jomfru Maria tilbes som blant annet  ”Himmelsens dronning”, ”duftende rose” og ”hellige mor”.

En stille utgangsprosesjon som fulgte menighetssekretæren, som bar korset ut gjennom midtgangen, avsluttet en nydelig kontemplativ olsok  i Flesberg stavkirke.

Fra venstre: Marilena Zlatanou, vokal, Anna Helgadottìr, fiddle og Vegard Lund, lutt.