Norske landskapsendringer gjennom tidene
31. juli 2009
Oscar Puschmann - Landskapsgeograf startet med et foredrag om kulturlandskap i endring. Han viste en flott lysbildefremvisning med bilder mens han fortalte historier om hvordan landskapet preger oss.

30.07.2009   Tekst og Foto: Tine Ingebo Nygaard
 
Så ble vi geleidet inn i låven her på tunet for å se den flotte fotoutstillingen med endringene som har skjedd de siste årene. Denne utstillingen kan besøkes nå resten av middelalderuka på Rollag Bygdetun.

Han var meget fornøyd med valg av lokalet for å holde sitt framlegg. Foredraget ble holdt inne i Rostadstua på Rollag Bygdetun med fyr i peisen som skapte en flott stemning.

Det var over 25 fremmøtte til denne foto utstillingen. Oscar viser sitt engasjement for Norsk landbruk og hvor vakkert landskap vi har i Norge.

Han henviser til Numedal når han forteller, noe som viser at han er inspirert av Numedal som et flott dalføre.

Hans fotoer viser klart forskjellene hvordan landskapet har endret seg over tid. Han viste mange før og etter bilder for å demonstrere forskjellene. Hvert sitt bilde har sin historie. Bildene er tatt på nøyaktig samme sted for å vise de tydelige forskjellene. Det er brukt mye tid på å finne de samme stedene.

Når du står med et 120 år gammelt fotografi av et landskap så tar det tid å finne det samme landskapet. Gjennom disse bildene får man et kulturhistorisk perspektiv på hvordan landskapet har endret seg grunnet bebyggelse, samferdsel, industri og mindre synlige gårdsdyr på jordene i Norges land. Et annet problem er at mye av landskapet gror igjen, noe som er meget synd. Det er mindre gårdsbruk i drift i Norge enn tidligere.

Oscar greide å engasjere publikum på en flott måte med sin fortellerkunst og flotte fotografier som publikum kjente seg igjen i.