Musikalsk finale
2. august 2009
Det var en meget nydelig og vakker konsert med Gro Marie Svidal i Rostadstua på Rollag bygdetun i går kveld. Det var drøyt 35 fremmøtte til konserten.
01.08.2009   Tekst og Foto: Tine Ingebo Nygaard
 
 
 
 
Gro Marie virker som ei jordnær og meget trivelig jente med stor lidenskap for folkemusikk. Hun ga ut plate i mars 2009, og salget har vært bra så langt, sier Svidal.

Gro Marie kommer opprinnelig fra Jølster i Sunnfjord regionen, men nå bor hun i Oslo. Hun har spilt fele i over 25 år, så hun er meget rutinert og har lang erfaring. Hun spiller også flatfele og hun synger og danser.

Hardingfela hun spilte på i går var fra 1861, laget av Erik Johnson Helland. Men hun overtok fela etter Alf Åsnes. Under konserten spilte hun flere tradisjonsslåtter, noen fra Voss og fra sitt hjemsted. Hun fortalte litt om hver slått og betydningen bak hver sang slik at publikum fikk vite mer om hver fremføring som var interessant og trivelig.

Svidal er høyt utdannet innen musikk, hun gikk på folkehøgskole på Voss, utdannet fra Ole Bull akademiet på Voss, hun har også en bachelorgrad fra musikkhøgskolen i Oslo, og nå er hun halvveis ferdig med en mastergrad innen musikk ved samme skole.

Ved siden av musikken holder hun kurs og studerer. Hun har også undervist på talentskolen i Sigdal.

Hun kom på 2.plass i NM for folkemusikk i 2009.

Konserten var eventyrlig og meget fengende. Svidal var meget fornøyd med valg av lokale og for den intime og hyggelig stemningen blant publikum. – Det er flott å spille på sånne små plasser uten at det blir så formelt, sa Svidal. Hun var meget fornøyd med konserten. Dette var ikke hennes første tur til Numedal, hun har vært her på skolekonsert turne tidligere da hun besøkte de fleste skolene i dalen.

Etter konserten til Svidal var det underholdning av Numedal spel og dansarlag utover de sene nattetimer. Det var meget trivelig og flere møtte opp til denne kvelden. Folk danset springar, vals og storkoste seg i folkemusikkens rus.